W czasie kwarantanny, gdy rzadko wychodzimy do sklepu przepis na ten chleb to prawdziwy hit :)
Wychodzi za każdym razem. Ma chrupiącą skórkę, jest puszysty w środku i po prostu, jest pyszny.
Wychodzi za każdym razem. Ma chrupiącą skórkę, jest puszysty w środku i po prostu, jest pyszny.
Wystarczy nam miska, do której dajemy:
- 0,5 litra ciepłej wody,
- łyżka cukru,
- łyżka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 25g drożdży lub 7g drożdży suszonych,
A teraz mieszamy :)
Po wymieszaniu składników dodajemy 750 gr mąki. Ja dodałam mąkę pszenną typ 450, ale można różnej. Próbowałam orkiszowej, ale dzieci są na nie....
I znowu mieszamy.
Teraz mamy wybór:
1. Dłuższy - foliujemy miskę i wkładamy do lodówki na ok. 10 godz.
2. Krótszy - foliujemy miskę (przykrywamy czymś) i na godzinę wkładamy do ciepłego miejsca (drożdże nie lubią przeciągów)
Gdy ciasto wyrośnie..
I teraz uwaga! Naczynie które będzie używane do pieczenia musi być ciepłe.Do tego naczynia "wylewamy" ciasto, przykrywamy górą,a następnie wkładamy je do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Grzałka góra-dół.
Najpierw chlebek pieczemy pod przykryciem przez 30 minut.
Następnie przykrycie zdejmujemy i pieczemy przez 20-25 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i mamy pyszny gorący chlebuś :D
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz