piątek, 15 maja 2020

Ciasto z patelni "Napoleonka"

Ciasto z patelni "Napoleonka"


Składniki na ciasto:
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- szklanka cukru, (ok. 200g )
- masło w temperaturze pokojowej 50 g
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej,
- poł kilo mąki,

Wbijamy całe jajka do miski, dodajemy soł, cukier, masło - mieszamy. W osobnej misce do sody dodajemy sok z cytryny (uwaga! będzie się pienić ;-) ) nalezy dobrze wymieszać i dodajemy do reszty. Znowu mieszamy i powoli dodajemy mąkę. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy pod przykryciem na ok. 30minut do lodówki. W tzw. międzyczasie robimy krem :)

Składniki na krem:
- 3 jajka,
- ok. 180 g cukru,
- 70 g mąki,
-1 litr mleka,
- 50 g masła,
- sok z cytryny ( lub laska wanilii)

Do miski wbijamy jajka, cukier, mąkę, 300 ml mleka dobrze mieszamy. 700 ml mleka doprowadzamy do wrzenia, a następnie wlewamy masę jajeczną, dodajemy masło oraz sok. Cały czas mieszamy czekając aż krem zgęstnieje.

Odstawiamy do wystudzenia.

Wracamy do ciasta, które należy podzielić na ok. 10 równych części. Rozwałkowujemy je i wrzucamy na patelnię :) patelnia musi być sucha tzn. bez oleju. Smażymy aż do rumianego koloru. Należy od razu placek dopasować do formy w której będziemy trzymać ciasto w lodówce. Robimy to od razu po ściągnięciu z patelni póki ciasto jest ciepłe. Na placek kładziemy górę formy i nożem obrysowujemy, odcinając nadmiar, któy wykorzystamy do przyozdobienia ciasta.

Uwaga! jeżeli rozwala się nam ciasto na placki, nie przejmujmy się tym wcale. Smażymy nawet z dziurami, można zrobić mniej placków a grubsze ;)

Po usmażeniu i wycięciu wszystkich placków. Czekamy aż ostygną.

Gdy krem i placki będą już chłodne - przekładamy na zmianę: placek, krem. Na koniec posypujemy startymi nadmiarami i wkładamy ciasto do lodówki na 8 godzin.

Smacznego ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz