niedziela, 3 maja 2020
Syrop z brzozy
Kiedyś wierzono, że brzoza odstrasza złe duchy, a jej walory zdrowotne są znane już od wieków. Najczęściej kojarzona jest z oskołą, czyli sokiem który zbiera się na przełomie marzec/kwiecień.
A co jeżeli spóźniliśmy się lub chcemy pozyskać wywar, który można by przechowywać dłużej?
Taki rozwiązaniem jest przygotowanie syropu z liści brzozy.
Liście zbieramy z młodych, zdrowych brzózek w miesiącach kwiecień-czerwiec. Tylko z przyrostów - ostatnie liście z gałązek.
Liście brzozy zawierają m.in. : flawonoidy, kwas askorbinowy, betulinę oraz sole mineralne.
Wypłukują toksyny z organizmu w sam raz na rozpoczęcie detoksu lub diety, ponieważ przyśpieszają przemianę materii. Z liści można przygotować tonik i przemywać nimi twarz.
Na syrop potrzebujemy :
300 gram liści,
pół cytryny,
500 gram cukru,
litr wody.
Liście myjemy, drobno kroimy lub mielimy w blenderze.
Zalewamy wrzątkiem i jak ostygną, odkładamy na ok. 24 godzin do lodówki żeby nabrały mocy.
Następnie odcedzamy liście, a wywar gotujemy. Dodajemy cukier oraz cytrynę. Uważamy, żeby nie przypalić i gotujemy na małym ogniu do chwili wrzenia.
Taki syrop przelewamy do słoiczków i gotowe. Dzięki cukrze możemy przechowywać syrop w chłodnym miejscy przez ok. 12 miesięcy.
Smacznego ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz